6. september 2023

En grøn og retfærdighed finanslov

Af: Rasmus Horn Langhoff 

En grøn og retfærdighed finanslov

Af Rasmus Horn Langhoff, MF (S) & Formand for Folketingets klima, energi- og forsyningsudvalg 

Regeringen har netop fremlagt vores bud på en finanslov for 2024. Det var en svær øvelse. For med inflation, unges mistrivsel og varm tørkesommer – så er der rigeligt med vigtige sager at gribe fat i. Vi har i Socialdemokratiet derfor fremlagt en grøn og retfærdighed finanslov, som godt nok ikke løser alle udfordringer, men som tager et afgørende skridt på vejen.

Først og fremmest er det hjerteblod for Socialdemokratiet at lave politik der gør hverdagen nemmere for dem som har det sværest. Vi vil ikke acceptere, at så mange unge mennesker kæmper med psykiske problemer, uden at få den nødvendige hjælp. Det må og skal vi løse. Derfor vil vi investere ekstra 3 mia. kr. årligt til psykiatrien, henover de kommende år – så vores børn og unge kan få den hjælp og støtte de har brug for.

Men det er ikke kun vores børn og unge der fortjener en hjælpende hånd. Vi står midt i klimakrisen og er netop trådt ud af en hedende varm sommer med tørke. Alt sammen noget, som vil blive tilbagevendende fænomener, hvis vi ikke handler rettidigt.

Derfor vil vi i denne finanslov investere 1 mia. kr. i Danmarks grønne omstilling, som skal gå direkte til klimahandling her og nu.

Men den grønne omstilling kommer ikke af sig selv. For vi kan ikke omstille os, så længe vi mangler faglært arbejdskraft. Der er brug for flere gode hoveder og kloge hænder til at bygge vores vindmøller, energieffektivisere vores huse og hjælpe Danmark i mål med den grønne omstilling. Derfor vil vi investere i fremtiden og give 900 mio. kr. til vores erhvervsskoler. Det er vigtigt for os i Socialdemokratiet, at den grønne omstilling og den sociale retfærdighed går hånd i hånd.

Derfor vil vi også afsætte midler til at omstille vores tunge transport, så Danmark kan få flere grønne lastbiler på vejene. Samtidig vil vi også afsætte penge som bl.a. skal gå til at flere Sjællændere kan få afkoblet deres gasfyr, så vi sammen kan blive uafhængige af Putins gas.

Vi har med denne finanslov fremlagt vores bud på en grøn, ansvarlig og retfærdig retning for Danmark, og vi håber at når forhandlingerne for alvor begynder, at vi kan få flere af folketingets andre partier med på flere grønne tiltag, så vi i fællesskab tager ansvar for Danmarks grønne omstilling. 

 

Med venlig hilsen

 Rasmus Horn Langhoff, MF (S)
Formand for Folketingets klima-, energi og forsyningsudvalg
Næstformand i Socialdemokratiets folketingsgruppe

Socialdemokratiets psykiatriordfører

Tlf. 61625191 - mail: rasmus.langhoff@ft.dk
www.facebook.com/rasmuslanghoff.dk
www.twitter.com/rasmushorn