Nyt fra Regionsjælland

Nyt om mammografi-screening

Ny forbedret indkaldelse af Region Sjællands kvinder Til mammografi-screening.
Af: Kirsten Rask, medlem af Regionsrådet 

Alle danske kvinder mellem 50 og 69 år tilbydes med mellemrum en mammografi-screening (undersøgelse for brystkræft), med interval med højst 2 år og 3 måneder.

Kvinderne er i mange år blevet tilbudt undersøgelsen ift hvor de har praktiserende læge. Det vil sige, at de kvinder som har praktiserende læge i et bestemt område, tilbydes undersøgelsen nogenlunde samtidig.
Det har nogle ulemper, som feks hvis kvinden flytter fra én del af regionen til en anden del, så kan der måske gå længere tid, end de 2 år og 3 mdr. som er tilsigtet, ligesom det kan være forbundet med besværligheder, hvis kvinden ikke har mulighed for at deltage i undersøgelsen den tilbudte dag, men ønsker en anden dag - eller ønsker undersøgelsen udført nær deres arbejdsplads.

Dét vil vi nu gøre op med i Region Sjælland, så kvinderne indkaldes ved hjælp af deres CPR-nr, hvilket har flere fordele, bla at:

  • De ikke falder igennem, hvis de flytter indenfor regionen/til Region Sjælland fra en anden region.
  • Det bliver muligt at booke online
  • Det bliver lettere at ombooke både nær bopæl, arbejdsplads eller andre ønsker.

Sikre højere antal deltagere i tilbuddet. De decentrale faste steder, vil der ud over bla. have følgende fordele:

  • Sikre at alle/langt de fleste kvinder vil kunne benytte det decentrale tilbud, da der vil blive adgang for gangbesværede og kørestolsbrugere, som hidtil kun har haft ét tilbud, nemlig at køre til Roskilde og få foretages screeningen dér.
  • Sikre bedre arbejdsmiljø for medarbejderne.
  • Sikre at mammometrene (udstyret til at foretage mammografi) ikke ødelægges af rystelserne i mammografi-busserne, så de bla. skal calibreres oftere.

Det har været vigtigt for Socialdemokratiet at vi bevarer nærheden i tilbuddet ved hjælp af mammografibusserne, så derfor har vi holdt fast i dem i flere år. Men vi må nu erkende, at udviklingen, priserne, og mulighederne er løbet fra de mobile enheder, og at vi både sikrer at kvinderne indkaldes rettidigt, kvaliteten og medarbejdernes arbejdsmiljø bedre på faste enheder, hvorfor S-gruppen anbefalede dette til Sygehusudvalget. Indstillingen skal også godkendes i Regionsrådet.

Den endelige beslutning om præcise antal og geografi tages når vi kender den økonomiske situation i regionen til Budget25.

Så selv om det har været med vemod at vi må tage afsked med de mobile enheder til mammografi-screeninger, så er vi sikre på, at det nye tilbud, som vil komme i løbet af det næste års tid, vil blive endnu bedre.

På vegne af den socialdemokratiske Regionsrådsgruppe

Kirsten Rask