Debat

Debatindlæg vedr. kræftbehandling

Tidsfrister overskrides på Sjælland: Nu skal vi genoprette tilliden til kræftbehandlingen

 

Af Rasmus Horn Langhoff (S)

 

Hver dag tæller, når man har en livstruende sygdom. Når først kræftknuden er fundet og diagnosen er stillet, så tikker uret. Overlevelse afhænger af hurtig og kompetent behandling. 

 

Derfor er det nedslående at se, at Sjælland er den region i Danmark, hvor flest kræftpatienter får overskredet deres tidsfrist. Nye tal fra Sundhedsstyrelsen viser, at 35 procent af de sjællandske kræftpatienter sidste år oplevede, at få deres tidsfrist overskredet. På landsplan er det hver fjerde. Region Sjællands bundrekord er ikke bare trist. Den kan potentielt koste liv. 

 

Derfor har vi nu fremlagt en sundhedspakke, som skal løfte sundhedsvæsenet og genoprette tilliden til dansk kræftbehandling. Vi afsætter 5 mia. kr. ekstra hvert år til sundhed fra 2030. Heraf øremærkes et stort millionbeløb til en ny kræftpakke, som skal løfte kræftområdet markant. I år og næste år vil vi tilføre 200 mio. ekstra til kræftbehandlingen. Fra 2025 bliver beløbet løftet til 600 mio. kr. årligt. Kræftpakke 5 er den hidtil største af sin slags. 

 

Den femte kræftpakke vil have fokus på opsporing og diagnostik, så kræft opdages tidligere. Vi skal sætte ind overfor den geografiske og sociale ulighed i sundhed. Blandt andet opdages lungekræft i dag for sent. Det skal vi gøre bedre. For det handler om liv og død.

 

Penge løser ikke alle problemer. Danmark skal have verdens bedste sundhedsvæsen og det er et langt, sejt træk. For vi står overfor store rekrutteringsproblemer inden for sundhed og ældrepleje. Men investeringer er en nødvendighed, når vi skal genoprette tilliden til dansk kræftbehandling.